Co se povedlo a nepovedlo v roce 2017

Loňskou bilanci jsem končil slovy: „A jaký bude rok 2017? Věřím, že bude dokonalý!“. To se tedy povedlo jen z části. Vlastně toho bylo daleko více, co se nepovedlo, než toho, co se povedlo. Ale pěkně popořadě.

Z kraje roku se toho zas tak moc nedělo, protože se vše připravovalo na dubnovou explozi radosti, kdy se nám na dvanácté výročí svatby narodilo třetí dítě, dcera Ester. Sára s Matoušem jí milují a je to ta nejusměvavější holčička na světě. Potud (s trochou nadsázky), co se v letošním roce podařilo.

Hlavní plán letošního roku byl vydání mé první fotografické publikace, krásné knihy s černobílými fotografiemi Prahy. Nepodařilo se. Nakladatel nakonec pravděpodobně usoudil, že komerční potenciál není dostatečně velký a tak se do toho nehnal. Já jsem na druhou stranu nikterak nenaléhal. Kniha bude. Letos, napřesrok nebo o pár let později. Nespěchám na to. Kdyby někdo věděl o nakladatelství, které by mělo zájem, prosím napište mi. Počítám s částečným financováním skrze crowdfundingovou kampaň.

Jako již tradičně proběhlo mnoho pražských denních i nočních kurzů, workshopy v Českosaském Švýcarsku a zahraniční expediční workshopy v Toskánsku, v Bretani a letos i po delší době ve Skotsku. Poznal jsem tak spoustu nových zajímavých a kreativních lidí. To mě na tom baví! Krom toho, že běhat po kopcích je samozřejmě lepší, než sedět doma u počítače :-)

Za velké selhání roku 2017 považuji to, že jsem nezvládl překonat na Pražské stovce stokilometrovou hranici. Trasa byla krásná, z Kácova do Modřan, ale zkrátka jsem na to letos v prosinci neměl. Moc jsem toho přes rok nenaběhal, jen tragických 1115 km. Nebudu se na nic vymlouvat, v dubnu a pak hlavně v květnu po Esterčině narození nebyl čas, v létě bylo moc vedro a byl jsem líný, na podzim je spousta fotografování a cestování a na stovku za měsíc nenatrénujete, takže listopad to už nezachránil.

V minulém roce jsem začal systematicky pro své fotografie používat Instagram. A musím říct, že jsem z této aplikace/sociální sítě nadšený. Již dávno to není platforma jen pro mobilní výcvaky. Mnoho, skoro bych řekl i většina fotografů tam dává své fotografie, takže své oblíbené autory tam můžete snadno sledovat. Pokud ještě nejste registrovaní, registrujte se a sledujte mé fotografické snažení.

Pro následující rok mám naplánováno objevit a fotografovat (dlouhodobě) jednu krásnou českou lokalitu, snad se mi tam podaří tak dvacetkrát vyjet v pěkném světle. V květnu se pokusím o stokilometrový reparát, již nyní běhám výrazně více, než na podzim. A jaký tedy bude rok 2018? Bude opět úžasný! I když se toho opět určitě spoustu nepovede, na světě je přeci tak krásně, že na nějaké velké stěžování nezbývá čas.

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe