České Švýcarsko, krajina stvořená pro fotografy a malíře

Občas se sám sebe ptám, kde to v té naší (poměrně malé) zemi máme krajinářsky nejkrásnější. Těch nádherných míst je skutečně mnoho a každý na to bude mít po právu úplně jiný názor, ale já vždy v těchto svých úvahách dojdu k příhraniční oblasti Českého Švýcarska. Snad i proto, abych se do Českosasu mohl častěji vracet, pořádám zde své krajinářské fotografické workshopy. Na podzim 2018 mi na poslední chvíli vypadl jeden z účastníků a tak se se mnou svezl kamarád a výborný fotograf Vojta Herout, který mě ve chvílích, kdy zrovna netvořil vlastní umění, fotografoval, jak v zápalu fotografického nadšení vysvětluju to i ono.

U řeky KameniceU řeky Kamenice - autorem fotografie je VOJTa Herout https://www.vojtaherout.com

Na workshopu jsme přes den prakticky stále v krásné přírodě a v takových kulisách, to se fotografování učí náramně! Nebál bych se říct, že to jde skoro samo :-)

U řeky KameniceU řeky Kamenice - autorem fotografie je VOJTa Herout https://www.vojtaherout.com

Na workshopu se vždy snažím na oběd nevynechat výborné restaurace Na Stodolci a Starou Hospodu. Ale zde Vojta (ani nikdo jiný) nic nefotografoval, protože se cpal, až se mu dělaly boule za ušima.

Po obědě to chce nějaký ten odpočinek a k tomu nám poslouží např. Křížový vrch. To je kopec se skvělým kruhovým výhledem. Skoro až nahoru vede silnice, takže se při výstupu ani moc nenadřeme. Při odpoledním sluníčku se pěkně povídá a také válí v trávě.

Pohoda na Křížovém vrchuPohoda na Křížovém vrchu - autorem fotografie je VOJTa Herout https://www.vojtaherout.com

Ale aby to nakonec nevyznělo, že se jen válíme a dobře jíme. To ne. Občas je potřeba také nazout pohorky a vypravit se nahoru do skal. Pohybujeme se nejen na české straně, ale i v Německu, v části národního parku Saské Švýcarsko. Nemohu říct, která část je hezčí, obě mají něco do sebe, ale jedno je jisté, německá strana je mnohem rozsáhlejší.

Stoupání na vyhlídku CarolafelsenStoupání na vyhlídku Carolafelsen - autorem fotografie je VOJTa Herout https://www.vojtaherout.com

A když se tedy někam vydrápeme, tak to tam bývá většinou čarokrásné, protože právě takové Českosaské Švýcarsko je. Zde na fotografiích jsme zrovna na vyhlídce Carolafelsen, která je jednou z mých nejoblíbenějších.

Na skalní vyhlídce CarolafelsenNa skalní vyhlídce Carolafelsen - autorem fotografie je VOJTa Herout https://www.vojtaherout.com

Na skalní vyhlídce CarolafelsenNa skalní vyhlídce Carolafelsen - autorem fotografie je VOJTa Herout https://www.vojtaherout.com

Na poslední fotografii používám své vysoké čelo jako odraznou desku :-) Tak už bylo dost narcismu, za který Vojtovi pěkně děkuji. Vám nyní nezbývá nic jiného, než se přihlásit a poznat se se mnou osobně. Vždycky to zatím byla zábava a nikdo nelitoval. Pojeďte se mnou fotografovat České Švýcarsko.

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe