První noční fotografický kurz v Praze, noční fotografování prakticky

V pátek 25. 5. 2012 jsem uspořádal premiérový noční fotografický kurz v Praze. Sešli jsme se všichni ještě před západem slunce, abychom si něco stačili o večerním a nočním fotografování povědět a poté jsme se již vrhli na focení. Podmínky jsem „objednal“ naprosto luxusní. Ač se to odpoledne mohlo zdát beznadějné (jasné vymetené nebe), tak se nad Vltavu těsně před západem slunce přeci jen nasunula pěkná fotogenická oblačnost. Fotografovali jsme tedy růžové mráčky, klasicky i na dlouhou expozici.

Poté se již rychle setmělo, lampy se rozsvítily a nastala krásná modrá hodinka, kterou doplnily perfektní mraky nad pražským hradem. Účastníky kurzu zcela pohltilo fotografování parníků. Svítící lodě nechávaly na Vltavě krásně barevné rozmazané kreace a v kulisách pražského historického centra vznikla nejedna pěkná fotografie.

Noční fotografkaNoční fotografka - ukázka snímku pořízeného fotoaparátem Canon 5D Mark III. a objektivem 17-40/4.0 L na clonu f4.0 a ISO 6400, světlo pouze od okolních lamp.

Poprvé jsem také pořádně otestoval nový fotoaparát Canon 5D Mark III. a fotografovat v noci reportážně účastníky kurzu byla opravdu výzva. Často jsem se dostával na absurdní ISO 6400. Někdo by si mohl ťukat na čelo, s takovými hodnotami přeci již nejde fotografovat. Jde! A velice dobře. Nová vlajková loď digitálních fullframových zrcadlovek firmy Canon je pro to jako stvořená.

Bylo to senzační a hrozně moc se mi to líbilo. Velice jsem ocenila, jak jsi nám vše tak krásně vysvětloval, seznámil nás s různými finesami a zavedl nás na Tvá oblíbená místa.
(Jana Nováková)

Dakujem za vyborny seminar. Sice som sa velmi neprejavoval, ale odniesol si vela pre mna cennych rad.
(Martin Jasovsky)

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe