Proč nezavrhovat fotografické kurzy a workshopy?

Fotografování je dnes jedním z nejrozšířenějších koníčků. Přispělo k tomu mnoho faktorů a těmi nejdůležitějšími jsou relativně nízké ceny fotoaparátů a snadná možnost publikace resp. šíření fotografií nejen mezi kamarády. Došlo to i tak daleko, že mnoho mých kamarádů má digitální zrcadlovku, aniž by fotografování považovali za své hobby. Pozoruhodný úspěch marketingu a obchodní strategie velkých výrobců digitální techniky.

Je tu však nemalá, spíše bych řekl i velká, skupina uživatelů digitálních fotoaparátů, kteří svou novou hračku opravdu milují, fotografovat je baví a rádi se naučí více než jen „cvakat“ vše hezké okolo sebe. A v tuto chvíli začínající fotograf uvítá jakýkoliv fotografický kurz nebo workshop.

Když světlo a podmínky přejí...Když světlo a podmínky přejí...

Rozdělil bych fotografické kurzy pro začínajícího fotografa nejspíše do dvou velmi obsáhlých skupin. V první skupině bych do jednoho pytle hodil fotografie krajiny, přírody (zvířata i rostliny), architektury, zátiší atd. Do druhé skupiny bych zahrnul fotografie lidí v jakékoliv podobě (portrét, akt, reportáž). Tyto skupiny se samozřejmě vzájemně prolínají a nerad bych tvořil nějaké dogmatické dělení. Fotograf začátečník bude nejspíš tušit, jestli by raději fotografoval krajinu nebo spíše ateliérový portrét. Již méně jistý si bude při výběru mezi krajinou a městskou krajinou.

A nebo Vám je bližší kreslení či malování? I to se dá naučit. Zkuste to třeba podle Vaší oblíbené fotografie.

Co Vám přinese účast na fotografickém kurzu?

Fotografický kurz Vám přinese praktickou ukázku fotografování vybraného tématu. Tato oblast fotografie Vám bude představena odborníkem. Věřte mi, že účast na workshopu Vám může ušetřit několikaleté „objevování Ameriky“. Navíc se potkáte s lidmi, kteří propadli stejné vášni. Tato setkání bývají velmi inspirativní.

Na kurzu se dozvíte, jakým způsobem můžete vytvořit dobrou fotografii. Pravděpodobně i nějaké dobré fotografie vyfotografujete. Ale je jen na Vás, jak s těmito informacemi naložíte v budoucnu.

Radím účastnici našeho skotského workshopu, jaký vybrat přechodový filtr.Radím účastnici našeho skotského workshopu, jaký vybrat přechodový filtr.

Důkladně vybírejte Vašeho lektora!

Dnešní uspěchaná doba rodí mimo jiné mnoho všeználků a fotografických expertů. Dejte si na takové lektory pozor a pořádně si je před výběrem fotokurzu proklepněte. Co by Vás při výběru Vašeho školitele mělo zajímat především:

Jak dlouho a jak intenzivně fotografuje

Fotograf, který fotografuje kupříkladu jeden rok, nemůže nasbírat zkušenosti a znalosti v takovém rozsahu, aby Vás mohl fotograficky vzdělávat. Člověk, který fotografuje deset let, ale drží fotoaparát dvakrát do roka, není fotograf. Jediný způsob, jakým můžete získat zkušenosti pro fotografická školení je kombinace délky praxe a intenzity fotografování.

Kvalita fotografií

Proč by Vás měl učit fotografovat lektor, jehož fotografie se Vám nelíbí? Vy přeci chcete dělat fotografie, které se budou líbit nejen Vašim kamarádům, ale především Vám. K tomuto cíli Vás s největší pravděpodobností může dovést někdo, jehož práce Vás inspiruje.

Jednání a komunikace

Pokud jste pro fotografický kurz nalezli kvalitního fotografa, stále to neznamená, že jste nalezli dobrého lektora. Dobrý lektor musí být výřečný, komunikativní a učení ho musí bavit! Není nic hloupějšího, než trávit odpoledne s někým, kdo sice dobře fotografuje, ale nemluví. Bohužel se najde mnoho arogantních a namyšlených fotografů, kteří nechápou, že jeho svěřenci nejsou chodící pytel peněz.

Proč byste si měli vybrat právě mě?

Fotografii se intenzivně věnuji od roku 2005. Intenzivně v mém případě znamená, že fotografuji zhruba dvakrát až třikrát týdně. Mám za sebou mnoho čistě fotografických zahraničních cest (mnohokrát Skotsko a Toskánsko, dále pak Island, Benátky (v listopadu 2012 budu mít samostatnou výstavu), Slovensko atd.) a nespočetně fotografických výprav po krásách Česka.

Mé fotografie před svými studenty netajím. Líbí se Vám moje fotografie Prahy? Nebo dáváte přednost barevné krajině? Popřípadě Vám je k dispozici mé portfolio černobílých fotografií z Česka i zahraničí.

Fotografii miluji a věnuji jí prakticky všechen volný čas. Neustále listuji v různých fotografických publikacích nebo jsem ponořen na webových stránkách mých oblíbených fotografů.

Vyhrál jsem prestižní fotografickou soutěž Praha fotografická, čímž se nechci chlubit. Jen jsem chtěl poukázat na to, že snad nejsem samojediný, kdo si myslí, že mé fotografie za něco stojí :-)

Moje žena mi říká, že mám pedagogické vlohy. A za sebe mohu jen dodat, že učit mě opravdu baví.

Krom toho, že občas používám značně nemoderní měchovou velkoformátovou kameru, tak jinak samozřejmě fotografuji na zcela moderní a špičkové digitální fotoaparáty. Mám přehled o kvalitě objektivů či jiného příslušenství a mohu Vám tedy poradit např. při výběru fotografických filtrů.

Naučím Vás fotografovat město nebo krajinu. Vyberte si fotografický kurz z aktuální nabídky.

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe