Jak fotit zrcadlovkou aneb digitální fotografie v praxi

Možná Vám bude připadat můj názor kontroverzní a neztotožníte se s ním. Možná si budete ťukat na čelo a říkat si, to přeci není možné, asi se zbláznil... tak tedy, jak fotografovat zrcadlovkou? Přeci úplně stejně jako kompaktem, filmovým středoformátem nebo mobilem!

Jak to? Vždyť moje zrcadlovka stála takový prachy?

Ano, to už tak bývá, ale zeptejte se upřímně sami sebe:

  • Využívám všechny funkce, které mi můj drahý přístroj nabízí?
  • Využívám alespoň většinu funkcí?
  • Je něco na zrcadlovce, co mi nenabídne o řád levnější kompakt?
  • Dokážu odhodit stranou svoje ego, které mi říká, že pro okolí jsem tím větší fotograf čím větší mám fotoaparát?
  • Jde mi převážně o to, co si o mě myslí okolí, když fotografuji, nebo se orientuji na kvalitní výsledek, který možná v dané chvíli odvede i ten „opovrhovaný“ mobil?

Fotograf se prezentuje svou prací, ne svým aparátem. Zaměřte se na to, aby Vaše fotografie měly vypovídací hodnotu, aby byly něčím zajímavé, unikátní, zvláštní. Zaměřte se na výsledek. Nikoho nezajímá, že jste se klepali v -30°C po pás ve sněhu a předtím jste absolvovali pětihodinový výstup. Fotografie bude ve výsledku dobrá a nebo bude špatná.

Jeden příklad za všechny. Fotograf Julian Calverley nafotografoval celou knihu #IPHONEONLY svým mobilním telefonem. Ta kniha vypadá skvěle! Kdyby Julian neuměl fotografovat, nepomohla by mu ani sebelepší zrcadlovka.

Julian Calverley vydal knihu fotografií skotské divočiny. Všechny fotografie v knize byly pořízeny jeho iphonem.

Proč potřebuji zrcadlovku?

Nyní jsem Vás možná přesvědčil, že zrcadlovku vlastně vůbec nepotřebujete. Tak nyní opačně. Proč zrcadlovku potřebujete? A proč se bez ní neobejdu já?

Variabilita objektivů a jejich světelností

Fotografuji dlouho a za tu dobu jsem již mnohokrát kupoval nové DSLR tělo. Ale třeba takový objektiv 70-200, ten mám skoro od počátku a věřím, že mi ještě dlouho vydrží. Obrazově je skvělý a konstrukčně bytelný. Výhoda je tedy nasnadě. Nemusím vždy s koupí nového fotoaparátu kupovat i drahou optickou část.

Na spoustu objektivů jsem zvyklý a strašně by mě štvalo, že bych si musel s každou koupí nového fotoaparátu zvykat na „jiný“ objektiv.

Objektivové řady zavedených značek nabízejí prakticky celý rozsah, který fotograf potřebuje, stačí si jen vybrat. Tato variabilita mi dává volnost v kreativitě.

Odolnost těla v extrémních podmínkách

V mém případě je odolnost nejčastěji ověřována vysokou vlhkostí. Déšť, mlha, husté sněžení, mráz, to je počasí, ve kterém nejčastěji a nejradši fotografuji. Takové podmínky se levnějším fotoaparátům líbit nebudou. Nejsou vodotěsné, často nejsou ani voděodolné. Jsou stavěné na standardní rodinný výlet, ne na extrémní rozmary počasí.

Jiné fotografické téma, jiné potřeby a nároky

Já se svými nároky na fotoaparát jsem jen špička ledovce. Fotografie je natolik rozsáhlý obor, že každý fotograf využije pro své téma jiné funkce a vlastnosti fotoaparátu. Chcete perfektně fotografovat zvířata? Budete potřebovat delší zoom, rychlé ostření a rychlé sekvenční snímání.

Autorem fotografie je Tomáš DrozdAutorem fotografie je Tomáš Drozd

Chcete fotit módu, fashion nebo portréty? Budete potřebovat světelné objektivy pro odpíchnutí modelky od rušivého pozadí. Takových objektivů využijete i jako svatební fotograf, kde jste navíc ještě v roli reportéra, takže se Vám bude hodit nejen světelný portrétní objektiv, ale i světelný širokáč.

Autorem fotografie je Pavel ŠrůtekAutorem fotografie je Pavel Šrůtek

Úplným extrémem pak může být třeba podvodní fotografie, kde tu svojí světelnou a rychlou techniku ještě potřebujete zabalit do nějakého vodotěsného obalu.

Autorem fotografie je Václav KrpelíkAutorem fotografie je Václav Krpelík

Tak tedy co, digitální zrcadlovka ano nebo ne?

Fotografujte, učte se, zkoušejte a po nějaké době si budete moci zodpovědně odpovědět sami. Potřebuji zrcadlovku, protože bez ní nemohu fotografovat to, to, to a to. Aha, ale mám málo peněz (prosím Vás, hlavně si na foťáky NEpůjčujte, nejprve si na ně vydělejte). Dobře, nejprve si ušetřím na nějakou nejlevnější zrcadlovku se základním objektivem. Baví mě to? Super, našetřím na vyšší model, pak prodám starý...

Vylepšujte svou techniku postupně. Přesně tak jsem se i já dostal k technice, kterou nyní nosím na hřbetě. Pěkně krůček po krůčku, objektiv po objektivu.

Ale nikdy nezapomeňte, že Vaše fotografie děláte Vy, nikoliv fotoaparát!

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe