Praha s velkým formátem 4x5“, fotografická nostalgie

Koncem roku 2010 jsem si přes aukční portál Ebay pořídil velkoformátovou kameru Toyo 45A se základním objektivem s ohniskovou vzdáleností 150 mm. Následně jsem dokoupil ještě široký objektiv 65 mm a teleobjektiv 300 mm. S touto základní výbavou se nyní často vydávám fotografovat Prahu. Fotografuji na listový film fomapan 100 nebo Kodak T-MAX 100 a filmy si doma v koupelně sám vyvolávám.

Karlův most, pohled k Malé StraněKarlův most, pohled k Malé Straně - Karlův most je pro Pražany (a snad i pro Čechy) stejně důležitý jako Eiffelova věž pro Francouze nebo Socha Svobody pro Američany.

Rádi byste si některé z mých fotografií pověsili doma jako fotografický obraz? Neváhejte mě kontaktovat. Nejrychleji většinou reaguji na emaily :-)

Celý proces je hodně zdlouhavý. Začíná již „nabitím“ filmového listu do kazety, následně film exponuji, ale kazet mám zatím jen šest, takže si s sebou zatím mohu vzít do terénu celkem pouze dvanáct snímků (kazety jsou oboustranné). Následně vyvolat a usušit. A nakonec skenování a postproces v počítači. žádné digitální orgie se tedy nekonají a snímky přibývají velice pomalu. Už jen to, že najednou mohu v tanku vyvolat pouze šest negativů zpracování výrazně brzdí.

O co je zpracování pomalejší, o to více si povedených snímků cením. Posuďte sami, zda má klasická cesta ještě místo ve fotografickém světě.

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe