TOP 10 českého krajinářského Instagramu

Připravil jsem pro Vás můj soukromý TOP českého (s jednou slovenskou výjimkou) krajinářského Instagramu. Není to výčet kompletní a nenárokuji si ani to, že se mnou budete naprosto souhlasit, ale určitě neuděláte chybu, když tyto fotografy a jejich práci začnete sledovat.

Někteří z níže uvedených autorů mají podivně málo fanoušků, ale to je dáno jedině tím, že s Instagramem začali pozdě, nemá to nic co dělat s kvalitou odváděné práce :-)

...jo a nehledejte v řazení fotografů nic jiného, než seřazení podle abecedy, protože řadit umělce podle kvality, to jistě uznáte, že nelze.

Michal Balada

https://www.instagram.com/michalbaladacom/

Michal Balada je mladý talentovaný fotograf pracující v oboru již léta. Fotografování se začal naplno věnovat s nástupem digitální fotografie a postupem času si vybudoval svůj osobitý styl, kterým vytváří poutavé krajinářské snímky, za kterými jsou stovky nachozených kilometrů a dny či měsíce strávené v jedinečné krajině, kde je vystaven přírodním živlům.

Michal BaladaMichal Balada

Martina Gebarovská

https://www.instagram.com/dreamingandwandering/

Ambasadorka českého Canonu, skvělá fotografka a dobrodruh každým coulem. Její fotografie dokládají, že se neleká žádné výzvy. Křehká dívka, která se nebojí brodit se celý den sněhem ztracená v kanadské divočině.

Martina GebarovskáMartina Gebarovská

Hynek Hampl

https://www.instagram.com/hynecheck/

Jako správný instagram marketér a influencer se drží aktuálních trendů a modních vln, což je sice trochu na škodu jeho fotografickému vyjádření, ale i tak jej lze zařadit do mého seznamu oblíbenců.

Hynek HamplHynek Hampl

VOJTa Herout

https://www.instagram.com/vojtaherout/

Všestranný výborný fotograf, mimo jiné také vítěz Czech Press Photo, reportér, krajinář... široký záběr Vojtových fotografií musí nutně bavit každého návštěvníka jeho portfolia.

VOJTa HeroutVOJTa Herout

Petr Jan Juračka

https://www.instagram.com/petrjanjuracka/

Naspeedovaný fotograf, nikon ambasador, dronař, cestovatel a vědec. Krom fotografování skvěle a vtipně píše a nedávno vydal knihu Ze života fotografa, kterou každému mohu jen doporučit.

Petr Jan JuračkaPetr Jan Juračka

Marek Potoma

https://www.instagram.com/landandcolors/

Marek je jediná slovenská výjimka, kterou jsem zařadil do mého seznamu. A zaslouží si to měrou vrchovatou. Jeho kompozice jsou odladěné do posledního detailu, světelně perfektní a natolik neobyčejné, že by mi zde dost chyběl.

Marek PotomaMarek Potoma

Martin Rak

https://www.instagram.com/martinrakphoto/

Martina není potřeba představovat, to je krajinář, kterého u nás každý pravděpodobně zná. Držitel mnoha mezinárodních uznání, který je krajinářem tělem i duší.

Martin RakMartin Rak

Daniel Řeřicha

https://www.instagram.com/danielrerichacz/

Dan fotografuje hlavně krajinu a jelikož se každý den z domova dívá na krásné České středohoří a má to kousek do Českého Švýcarska, tak asi právě proto má nejraději snímky horské a vysokohorské krajiny.

Daniel ŘeřichaDaniel Řeřicha

Jiří Šebek

https://www.instagram.com/jirisebek/

Jirka není klasickým krajinářem. Jeho hlavní doména je architektura, ale minimalistickou krajinu fotografuje tak dobře, že na mém seznamu nesmí chybět. Dříve byl jeho minimalismus převážně černobílý, ale v poslední době se čím dál častěji (a k potěše oka) uchyluje i k barevným precizně vymyšleným kompozicím.

Jiří ŠebekJiří Šebek

Jaroslav Zákravský

https://www.instagram.com/jarda.zakravsky/

Fotograf, kterého lze jeho projevem zařadit do skupiny klasických krajinářů. To, co jej od většiny odlišuje je neutuchající snaha objevovat nové fotograficky neprobádané lokality např. nejnověji na dalekém sibiřském Altaji.

Jaroslav ZákravskýJaroslav Zákravský

Tak a to je můj TOP 10. Můžete o tom debatovat, můžete o tom vést spory, ale to je asi tak jediné, co s tím můžete dělat. Máme spousty dalších kvalitních krajinářů, kteří na Instagramu nejsou. Určitě je mnoho těch, které neznám, i když se ve fotografii pohybuji poměrně dlouho, a vím o mnohých. Je zde mnoho mladých, kteří v průběhu dalších let „vyrostou“ v českou krajinářskou elitu. A navíc se mé preference v čase mění, takže výše uvedená jména zde nebudou nastálo. Tak se kluci a Martino snažte přinášet nadále tak skvělé fotografie, abyste stále byli mí oblíbenci :-)

Na závěr a samozřejmě mimo „desítku“ také uvádím odkaz na svůj Instagram, který zase musí posoudit jiní. Každopádně současným i budoucím followerům děkuji, to množství mě dodává sílu do dalších projektů a přináší radost z vykonané práce.

Michal Vitásek

https://www.instagram.com/michalvitasek/

Ze všech činností, které dělám, a které jsem kdy dělal, jsem nejraději fotografem. Rád se ztrácím v mlžném lese i v zimních liduprázdných Benátkách. Miluji to na skotské vysočině, ale i za mým domem v pražské oboře Hvězda. Dobrá fotografie nepotřebuje velké hory, dobrá fotografie potřebuje oči, které ji uvidí.

Michal VitásekMichal Vitásek

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe