Předpověď počasí pro fotografy

V předpovědi fotografických podmínek je mnoho neznámých a může dojít (a dochází) k hromadě různých chyb, takže se pohybujeme spíše někde na pomezí magie a alchymie. Rozhodně nečekejte exaktní vědu, i když se to tak chvílemi tváří.

Fotografové většinou neinterpretují primární data, interpretují modely a to je prvním kamenem úrazu. Modelů je více. Aby fotograf získal přesnější předpověď počasí, používá všechny dostupné. Jednotlivé počasní modely se občas liší a často také říkají něco zcela opačného. Je tedy již čistě na fotografovi, které modely preferuje nebo kterým přikládá v dané situaci větší váhu. Některé jsou přesnější na teplotu, jiné na oblačnost atd. Uvědomujete si, kolik jsme zde již mohli udělat chyb?

Jaké modely a weby používat?

Yr.no

Norský web (lze zobrazit i v angličtině), který je ze všech webů nejpřehlednější a nejsnáze se používá. Doporučuji sledovat detailní předpověď (v levém menu odkaz Hour by hour > Detailed). Ač je web norský, lze přes vyhledávání najít snad každou českou vesnici. Grafika je intuitivní a model v rámci možností přesný. Někdy se stane, že teploty jsou o pár stupňů jinde, občas prší a dle modelu pršet nemělo, ale většinou se dle „Norů“ řídit dá. Použít můžete pro celý svět.

Aladin

Model Českého hydrometeorologického ústavu. Přehledná mapa pro Českou Republiku, která velice přesně zobrazuje teploty. Nevýhodou je zobrazení jednotlivých předpovědních map po šesti hodinách.

Prognoza pogody, model UM

Polský model lze zobrazit i v angličtině, ale ta polština má něco do sebe :-) Zobrazení map po třech hodinách a použitelné pro střední a severní Evropu. Efektivně lze sledovat mlhu i oblačnost.

Wunderground.com

Přehledné, spíše tabulkové zobrazení předpovědi na americkém webu. Nenaleznete zde nic převratného, předpověď není moc podrobná, ale celkově funguje celkem přesně. Stejně jako Yr.no zde naleznete předpovědi pro celý svět.

FLYMET

Podobná data jako nám dává Aladin, ale lze zobrazovat po hodinách. Vyplatí se zde sledovat oblačnost a srážky. Mapy nejsou barevné, tak se v nich trošku hůře orientuje.

Družice NOAA

Záznamy přeletů družice NOAA. Nejde o předpověď, ale o snímky za poslední dny a hodiny. Z těchto snímků můžeme s trochou zkušenosti vyčíst mnoho informací. Přečtěte si úvod do problematiky na webu Ondřeje Prosického.

Fotografické počasí

Fotografové nemají rádi plechové nebe, oparem zalitou nezajímavou krajinu, polední slunce... vlastně toho fotografové nemají rádi hodně a nejsou téměř nikdy spokojení, počasí totiž může být vždy lepší. Rána a večery, o kterých řekneme, že byly „dokonalé“, spočítáme na prstu jedné ruky a dlouho nám zůstávají v paměti. A co tedy fotografové naopak rádi mají? Dramatické svítání, kdy se osvětlení scény každou minutu mění, tmavé mraky podsvětlené posledními paprsky slunce, hustou mlhu válející se v údolích, rychlé přeháňky končící duhou, podzimní barevné lesy v objetí nízké oblačnosti, krajinu osvětlenou úplňkem měsíce.

Fotografové nemají rádi nudné počasí a proto se často vrhají do deště, do vánice, do jakýchkoliv podmínek, které slibují, že by mohla vzniknout zajímavá fotografie. Zapomeňte tedy na plánování výletu na dny, kdy bude hezky, to je nuda.

Jak vypadá typický večer fotografa před výjezdem do terénu?

Popíšu zde modelovou situaci. Zítra ráno (konkrétní příklad pátek ráno 25. 10. 2013, první den mého fotografického workshopu v Českosaském Švýcarsku) bych chtěl fotografovat svítání. Má to cenu? Nemá? Podíváme se na počasí a očekávané podmínky rozhodnou za nás.

Norové hlásí pro Jetřichovice mlhu, nebude jí moc? Nebo málo? Nespletli se Norové, jak se to občas stává? Víceméně stoprocentní vysoká oblačnost při východu není ideální, znamená to, že po východu slunce nebude do mlhy svítit, ale i tak to může být krásně barevné, zvláště před východem. Naopak nízká oblačnost po východu naznačuje, že mlhy by mohlo být hodně a po východu se nerozpustí do ztracena, ale na pár hodin (někdy i na celý den) pokryje krajinu neprostupnou šedou dekou, zvláště pak níže položené oblasti. Zkontrolujeme i jiné modely.

Poláci mlhu potvrzují a bude jí více než málo, ale není to kolem hranic na severu zcela rudé, tak se utvrzuji v přesvědčení, že toto ráno by mělo být skvělé.

Model Aladin ukazuje na ráno 100% vlhkost, což mě trošku děsí. Aladin je celkem spolehlivý zdroj, tak abychom tedy nestáli na vyhlídce ponořeni v husté mlze. My potřebujeme být nad mlhou! Alespoň chvílemi.

Co se oblačnosti ve všech vrstvách týká, mělo by být v noci zcela vymeteno, tedy i teplota by měla klesat, což opět potvrzuje mlžné ráno (o půlnoci při pohledu z okna potvrzuji, je zcela jasno a začíná se dělat mlha).

Aladin říká, že teplota klesne o 10°C. Pokles teploty je důležitý pro vytvoření mlhy. Čím více teplota klesne, tím více bude mlhy. Zvláště pak ve vodou nasáklé pískovcové krajině Českého Švýcarska.

Pokud však bude silný vítr, může naše snaha vyjít zcela vniveč. Opravdu silný vítr mlhu rozfouká dříve, než stačíte říct švec. Ale ne, podle mapy to vypadá, že foukat bude, ale nebude to nic dramatického. Něco okolo 4 - 5 m/s.

Poslední fáze kontroly předpovědi je aktuální vývoj, který pro Česko zjistíme nejlépe ze snímků družice NOAA. Žlutomodrá barva nám ukazuje, že k večeru přecházela přes Jetřichovice oblačnost, ale s postupujícím večerem se ztratila. Růžová hovoří o tom, že je jasno, to potřebujeme! Skvělé, mlha bude, budeme doufat, že jí nebude moc a stoupáme na vyhlídku.

Zajímá Vás, jak to skončilo, byla mlha? Bylo jí moc? Byly podmínky pro fotografa dobré? Reálný snímek z tohoto rána přikládám níže. Bylo to fantastické!

Mariina vyhlídka z Vilemíniny skályMariina vyhlídka z Vilemíniny skály - Fotografie vznikla na mém workshopu 25. 10. 2013, kdy jsme měli opravdu štěstí na podmínky!

Závěry z výše popsaného postupu nejsou samozřejmě vždy tak optimistické. Na vhodné podmínky můžete čekat velice dlouho a i tyto podmínky se mohou zvrhnout. Kdyby bylo mlha mocnější o pár desítek metrů, neviděli bychom z vyhlídky zhola nic. Vysoká oblačnost mohla být neprostupnější a světlo by se tak do krajiny vůbec nedostalo. Nezapomeňte, že Vám může výrazně pomoci i znalost místní krajiny, kdy podle aktuálních podmínek můžete na poslední chvíli změnit plány.

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe