Naučte se fotit z dronu: Jak ho vybrat a jak vyfotit 3 dechberoucí typy záběrů

Focení z ptačí perspektivy je logickým krokem ve vývoji fotografa, který rád fotí hlavně faunu a floru nebo cestovatelské destinace a památky. Pomocí dronu ale můžete nafotit i umělecky laděné fotografie. Přečtete si, jak s focením z dronu začít, jak ho vybrat a jak nasnímat různé objekty tak, abyste vymáčkli maximum z možností letecké fotografie.

Jak vybrat dron pro fotografa, co s focením z dronu teprve začíná

Než bezhlavě zainvestovat do dronu, který se vám na první pohled líbí a zdá se, že má i všechny technické vychytávky, které byste mohli potřebovat, je chytrým prvním krokem si vytipované drony nejdříve zapůjčit (drony půjčuje většina prodejen s bezpilotními letouny a technikou) a vyzkoušet. Můžete si také zajít na speciální školení, kde si s lektorem vyzkoušíte létání na nejpopulárnějších strojích a rovnou začnete nasávat pilotní know-how.

Obecně však záleží hlavně na tom, co a jak chcete fotit. Zda chcete fotit s integrovanou kamerou přímo v dronu, nebo preferujete zavěšení vlastního fotoaparátu – zrcadlovky, bezzrcadlovky, případně středoformátu nebo full-frame foťáku.

Dron pro hobby fotografa

Pokud začínáte s fotografováním nebo jste hobby fotograf, popřípadě cestovatel, který má fotky na zpestření dovolené a chce je uchovat jako vzpomínku, doporučujeme skládací dron s kamerou rovnou vestavěnou v jeho těle, který jednoduše schováte do batůžku nebo do malé tašky. Od firmy DJI, která je lídrem trhu, se v případě řady Mavic pohybujeme v cenové kategorii od 10 tisíc do 39 tisíc – záleží na výběru modelu:

Mavic Mini a Mini 2

Aktuálně nejpopulárnější dron na trhu váží jen 249 gramů, takže ho můžete mít stále s sebou v podstatě “v kabelce” a nebudete se muset rozhodovat, zda se vyplatí s sebou “tahat” na focení ještě dron. 12MP senzor nabízí dostačující kvalitu fotografie a i když cílí spíše na začátečníky, kteří využijí spousty automatických režimů, v manuálním režimu můžete nastavovat ISO, čas uzávěrky nebo si zamknout expozici (to lze i v automatickém režimu). 2. generace Mavicu Mini, model Mini 2, navíc ukládá fotografie i ve formátu RAW, abyste si mohli více vyhrát v postprodukci.

Mavic Air, Mavic Air 2 nebo Air 2S

Drony řady Mavic Air nabízejí mnohem větší výběr nastavení pro fotografování a pokročilé inteligentní režimy fotek (RAW, HDR, Timelapse, AEB, Panorama, sekvenční snímání). Nejnovější model řady Air 2S už je kvalitou na hranici poloprofesionality, protože palcovým obrazovým senzorem a velkými 2,4μm pixely fotí nádherné 20MP fotografie. Záběry jsou díky velkému čipu jasné a s věrnými barvami, a to i po setmění díky vysokému dynamickému rozsahu a přesné reprodukci barev.

Dron pro poloprofesionálního fotografa

Mavic 2 Zoom

Mavic 2 ve verzi Zoom nabízí snímač s 12 MP a 2násobným optickým a 4násobným digitálním zoomem, který využijete např. pro focení zvířat a objektů, ke kterým se nemůžete dostat dostatečně blízko. Variabilní zoom disponuje ohniskovou vzdáleností 24–48 mm. Upravovat můžeme ISO, čas uzávěrky, zamknutí expozice, vyvážení bílé nebo styl.

Mavic 2 Pro

Nejoblíbenější dron mezi fotografy, DJI Mavic 2 Pro, disponuje 20MP 1palcovým CMOS senzorem Hasselblad, což je jedno z nejvyšších rozlišení v kategorii poloprofesionálních strojů. Díky 1” senzoru získáte kvalitnější výstup i při horším světle. Nastavovat můžeme ISO, čas i clonu, a všechno, co umí i Mavic 2 Zoom.

Dron pro profesionálního fotografa

Pokud uvažujete o focení jako profík, který rád doplní svou fotografickou kariéru o fotografie z ptačí perspektivy, doporučujeme vybírat modely od 39 tisíc výše, kdy začínáme zase u firmy DJI na modelu Mavic 2. Na opačném konci spektra je pak high-endový model Matrice 600 Pro, který unese jak zrcadlovky, tak například i středoformáty.

Jak dron na focení připravit a jak vše nastavit

Expozice fotky z dronu

U levnějších dronů lze většinou nastavovat jen ISO a čas uzávěrky, u dražších už lze nastavovat i clona. Pokud vám nastavení clony u vašeho modelu dronu chybí, dokupte si ND filtry, které zatmavují obraz. Čím vyšší clonové číslo ND filtru = tím více zatmavíte. Pokud máte možnost pracovat se clonou (jakýmsi stupněm zatmavení) tak logicky platí, čím větší clona, tím zatmavěnější obraz. Praktický nástroj při jasném slunečném dni, kdy bychom mohli mít fotky přesvětlené. Pozor na fakt, že při příliš nízkých clonových číslech (f1.4 – f2.8), nebo naopak moc vysokých (f11 a více) se mohou projevovat optické vady.

U nastavení ISO obecně platí, že čím vyšší ISO, tím světlejší obraz, ale pozor na vysoké hodnoty, které způsobují nežádoucí šum v obraze.

Čas závěrky dává instrukci, jak dlouho má senzor snímat danou scénu, a tady platí pravidlo, že čím delší čas uzávěrky, tím světlejší obraz. Při delších časech dejte pozor na to, aby při letu s dronem nefoukal silný vítr – obraz by mohl být rozmazaný.

Denní doba pro focení z dronu

Stejně jako pro běžné fotky, nejhezčí denní dobou pro focení z dronu je východ a západ slunce, kdy je slunce nízko nad horizontem a vytváří dlouhé stíny. Sledujte i předpověď počasí – vděčná je fotka za ranní inverze, kdy třeba střecha kostela vystupuje z mlhy.

Bezpečnost při focení z dronu

Od konce roku 2020 musí mít každý provozovatel dronu s kamerou registraci na Úřadu pro civilní letectví a pilot musí projít online testem. Naštěstí je to online a zdarma, a pokud se seznámíte se základními zásadami létání, ani test vám nebude dělat problém. Co je důležité mít na paměti: rozhodně nelétejte nad lidmi, zástavbou, liniovými stavbami nebo v okolí letišť, zakázaných zón apod. Oficiální české letecké mapy najdete online na aisview.rlp.cz nebo dronview.rlp.cz, tak se vyplatí před akcí kouknout, zda a jak můžete na daném území létat.

Jak létat dronem, aby fotka byla kvalitní a taková, jakou si představujete

Pro fotku je ideální s dronem stát na místě, popřípadě být v nízkorychlostním režimu “tripod”. Pokud fouká silný vítr, je dobré stát s dronem na místě blízko překážky, která mu poskytne závětří. Pozor si během focení dejte také na pohyb gimbalu (stabilizátoru), režim letu (sport/position/tripod), rychlost uzávěrky nebo poměr stran.

Jak z dronu fotit architekturu

Architektura by měla dominovat fotce, objekt držte ve středu a snažte se kompozici rozdělit na poloviny – menší část obloha, větší část dominanta.

Příklad nastavení pro dron Mavic 2 Pro za slunečného počasí:

  • Clona: f2.2
  • ISO: 200
  • Čas uzávěrky: 1/4000 s

Český hrad, zdroj: DronProČeský hrad, zdroj: DronPro

Jak z dronu fotit krajinu: Klasický topshot, panorama a 360° panorama

Klasický topshot

Topshot je asi nejklasičtější fotkou, jakou si z dronu představíte. Kamera je otočená kolmo směrem dolů a fotí se obvykle z velké výšky. Efektní je rozdělit plochy fotky na poloviny, třetiny, čtvrtiny nebo jinak, aby každá část ukázala svůj specifický charakter. Důležité je, aby všechny části podobně velké – hledáte symetrii.

Příklad nastavení pro dron Mavic 2 Pro za slunečného počasí:

  • Clona: f2.2
  • ISO: 200
  • Čas uzávěrky: 1/1000 s

Pláž na Bali, zdroj: DronProPláž na Bali, zdroj: DronPro

Panorama

U většiny dronů se s funkcí Panorama složí snímek automaticky a nic nemusíte řešit manuálně. Stačí přilétnout dronem na požadované místo a zaměřit pohled tam, kde chcete mít střed kompozice. Potom už se jen zvolíte typ panoramatu a dron již vše udělá za vás – po nafocení panorama automaticky spojí všechny fotky v jednu. Některé drony mají funkci, že se fotky zároveň ukládají také zvlášť, pokud byste si panorama chtěli spojit manuálně např. v programu Photoshop.

Příklad nastavení pro dron Air 2S za slunečného počasí:

  • Clona: f2,8
  • ISO: 200
  • WB: 5900K
  • Čas uzávěrky: 1/2000

180stupňové panorama, zdroj: DronPro180stupňové panorama, zdroj: DronPro

360stupňové panorama, zdroj: DronPro360stupňové panorama, zdroj: DronPro

Vertical panorama a Wide panorama, zdroj: DronProVertical panorama a Wide panorama, zdroj: DronPro

360° Panorama

360° Panorama je automatická funkce některých dronů, která je přímo přednastavená jako jeden z programů na ovládání. Stačí pouze zvolit správné místo a výšku, odkud fotku uděláte. Dron udělá pro získání 360° pohledu přes 30 snímků a poté je sám spojí. Vy se můžete ihned v náhledu podívat, jak to dopadlo. Následující kompozice vznikla s dronem vysoku u mraků, aby dron zabral všechny ostrovy. Nepřehánějte to ale s výškou, i když se může zdát, že čím výše jste, tím toho na “planetce” více zachytíte. Opak je přitom pravdou – každý metr směrem vzhůru změní perspektivu a zmenší objekt, takže dokonce i větší krajinné útvary v konečné "planetce" skoro zaniknou.

Příklad nastavení pro dron Mavic 2 Pro za polojasna:

  • Clona: f2,2
  • Rychlost závěrky: 1/600

Norsko, Lofoty, zdroj: Michal ProuzaNorsko, Lofoty, zdroj: Michal Prouza

Jak z dronu vyfotit sebe?

Na závěr se naučíme vyfotit “droní selfie”. Úplně nejjednodušší je využít některý z inteligentních režimů dronů DJI pro natáčení videa – tzv. QuickShots, u novinky Air 2S pod názvem MasterShots. V ovládání dronu “uzamknete” kameru na sobě jako vybraném objektu, a dron pak kolem vás bude kroužit a dělat různé psí kusy podle vaší volby, zatímco fotí snímky, kdy jste vy stále ve středu obrazu. Další variantou je funkce Active Track, kdy označíte sami sebe a dron vás bude i za pohybu sledovat. Při tom můžete libovolně fotit nebo natáčet kdykoliv v průběhu zapnuté inteligentní funkce.

Zdroj: DronProZdroj: DronPro

Začít fotit z dronu je jednodušší, než se zdá

Jak vidíte, díky inteligentním funkcím pro focení a natáčení je začít s focením z dronu opravdu jednoduché. A až si osaháte základy, můžete se pustit do složitějších kompozic, nastavení a manévrů.