Fotografické časopisy na českém trhu

Pokud Vás baví fotografovat, jistě se také chcete zlepšovat. K soustavnému zlepšování vlastních fotografických kvalit nevede žádná zkratka. V průběhu Vám bude pomáhat Váš talent, máte-li nějaký. Talent je ale jen malá část celku. Daleko důležitější jsou znalosti a informace. Je mnoho cest, jak se k informacím dostat, ať to jsou kurzy fotografování, fotografování s kamarádem, který toho ví více, internetové návody, kterých je na webu přehršel... no a samozřejmě knihy a časopisy. V dnešní době se tištěná informace může zdát poněkud obstarožní, ale stále má svoji hodnotu. Následuje seznam českých fotografických časopisů, ke kterým přiřadím i ty internetové.

FOTO - časopis pro všechny fotografy

http://www.casopis-foto.cz
Tento časopis mám osobně nejraději. Moc pěkný po grafické stránce, plný fotografií a zajímavých nápadů. Má zatím stále šmrnc, což je asi dáno tím, že si autoři musí teprve vydobýt pevné postavení mezi konkurencí. Je to nejmladší z velkých tištěných fotočasopisů.

FotoVideo

http://www.ifotovideo.cz/casopis/
Časopis s letitou praxí (vychází již od roku 2003), který jsem také kdysi odebíral. Pak se mi zdálo, že se zkazili, články stále dokolečka a časopis pro mě přestal být zajímavý. To nic neříká o tom, jaký je nyní. Patří určitě k tomu lepšímu, co v Čechách máme.

Fotograf Magazine

http://www.fotografmagazine.cz
Fotograf Magazine není časopis pro širokou veřejnost. Vychází dvakrát do roka od roku 2002 a to ve dvou jazykových mutacích, česky a anglicky. Autoři o sobě píší, že posláním a cílem časopisu Fotograf je informovat českou odbornou i širší kulturní veřejnost o dění v oblasti fotografického umění ve světě i doma. To jde magazínu více než dobře.

Československá Fotografie

http://www.csfotografie.cz
Časopis s kolísavou kvalitou článků, kde často dokonce recyklují starší články z původního časopisu Photo life. Pan Karbusický k tomu má vskutku prapodivný přístup. To na věci nic nemění a i zde naleznete kvalitní články.


Digitální Foto

http://www.digifotomag.cz
U časopisu Digitální Foto je vidět, že jej dělá zkušený vydavatel. Je cílený na co nejširší publikum a je v něm mnoho různorodých článků, které Vás z větší části budou bavit, řadíte-li se právě do skupiny fotografů, která pohrdne např. Fotograf Magazinem.


FOCUSmagazine - Česko-slovenský fotografický klub

http://www.focusmagazine.cz
Internetovým fenoménem je možnost dělat kvalitní věci i zadarmo, a tak na internetu občas narazíte na hodnotný časopis, za který po Vás vydavatel nechce zhola nic. Zářným příkladem je i FOCUSmagazine, který si můžete bez problémů stáhnout klidně hned.

Analog

http://www.analog-mag.cz
Časopis analog je pokračovatelem skvělého Temnokomorníka, který jsem odebíral a skutečně mě mrzelo, když skončil. Analog je neziskový projekt skupiny nadšenců a jeho hlavním tématem je klasická fotografie.



Znáte další? Napište mi a já je do seznamu doplním. Děkuji.

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe