Co to je softwarové doostřování fotografií, úprava fotografií

Pokud začínáte s fotografováním, jistě jste již zjistili, že pokud zmenšíte originální velkou fotografii, která vypadne přímo z fotoaparátu, do velikosti pro publikaci na webu, jakoby se někam ztratila ostrost. Detaily se slijí dohromady a fotografie najednou působí tak nějak blátivě a měkce. Proces, pomocí kterého Vaší fotografii ostrost vrátíte, se nazývá softwarové doostřování (software sharpening).

Postupů pro doostřování fotografií je mnoho. Některé jsou využitelnější, některé méně. Mnoho z nich je geniálně jednoduchých s perfektními výsledky, jiné využívají složité algoritmy s mnoha nastavitelnými proměnnými.

Většina moderních nástrojů přímo pro fotografy nabízí možnost fotografie doostřovat velice snadno (Lightroom, Zoner). V jiných programech uděláte prakticky vše, jen musíte vědět jak (Photoshop). Existují i programy speciálně pro doostřování fotografií (Nik Sharpener Pro). Jak konkrétně doostřovat fotky si řekneme v příštím článku. V následujícím textu popíšu na jakém principu doostřování funguje a poukážu na nejčastější chyby, kterých byste se při zpracování fotografií měli vyvarovat.

Jak to vlastně funguje?

Lidské oko vnímá v obraze plochy a jejich předěly. Čím větší je kontrast mezi dvěma plochami, tím lépe je dokážete odlišit. Doostřením, dle zadaných parametrů, tento kontrast na určité ploše zvyšujete. Zvýšením kontrastu předělů ploch se vám fotografie jeví ostřejší, ale nesmíte to přehnat!

Nejčastější chyby v doostřování fotek a jak se jich vyvarovat

Chyby, které uděláte při počítačovém zpracování fotografií, nejsou až zas tak tragické, protože je, pokud si uchováváte originální zdrojové soubory nebo pracujete v jednotlivých vrstvách, můžete později napravit. V digitální úpravě fotografií platí, že se stále máte co učit a objevovat. Pokud dnes zpracujete fotografii, určitě jí za rok dokážete zpracovat ještě lépe. K vybraným fotografiím se můžete po čase vrátit a předělat je, ale nemělo by to brzdit Vaše fotografické snažení.

Přeostřené fotografie

Fotografie, které obsahují mnoho drobných detailů, přeostříte velice snadno. Dobrým příkladem je naširoko zabíraná podzimní soutěska říčky Kamenice, kde leží spadané podzimní listí. Ukázka hovoří za tisíc slov a tak v základním zobrazení níže vidíte nepřeostřenou fotografii a najedete-li myší na fotografii, měla by se Vám ukázat hodně přehnaně přeostřená verze. Doostřením (přeostřením) jsem sice pocitově ostrost dodal, ale kresbu jsem zcela zničil a rozpixeloval.

Kontury kolem hran

Ostré hrany musíte doostřovat velice citlivě a někdy to znamená i dodatečné zásahy ve vrstvách. Pokud se Vám kolem hrany začnou tvořit světlé kontury, je to špatně a měli byste zvolit jiné parametry doostření, méně agresivní.

Intenzita doostření fotek bývá někdy složitá alchymie. Vám se Vaše úprava může zdát v pořádku a někomu již připadá fotografie přeostřená. Navíc hraje roli i kvalita monitoru a tu již u člověka, který si Vaše fotografie prohlíží, neovlivníte vůbec.

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe