Old Man of Storr, skalní katedrála na ostrově Skye

Jedno z nejkrásnějších míst na ostrově Skye, který je plný nádherných míst. To je několik skalních špiček, kterým se celkově říká Old Man of Storr, tedy starý pán ze Storru. Slovo Storr by mělo podle všeho pocházet z Norštiny a znamená „velký muž“. Legenda praví, že v dávných dobách sídlil na hřbetu pohoří Trotternish obr, kterému po smrti zůstal nad zem koukat jeho palec.

Výchozí místo výletu (ať fotografického nebo turistického) je parkoviště na hlavní silnici, kterou nejčastěji přijedete od městečka Portree, které se nachází cca 10 km směrem na jih. Na podzim roku 2019 probíhalo u silnice mohutné rozšiřování starého parkoviště, takže v následujích letech snad již nebudou desítky aut zaparkované na krajnici.

Turistická mapa, cesta na Old Man of StorrTuristická mapa, cesta na Old Man of Storr

Samotný výstup na Old Mana není nic náročného, ale také to není lehká nedělní procházka. Stoupá se něco přes 2 km a zvláště v druhé polovině je výstup poměrně výživný. Pokud navíc počítáte s tím, že nahoru vyrazíte za tmy, abyste si vyfotografovali Starého pána v prvním světle, tak vlastně nevidíte, do čeho jdete. První kilometr je navigačně zcela bez problémů, protože jdete po nové široké zpevněné cestě. Dříve tady byla pěšina lesem… inu, svět se mění, les je celý vykácený a terén přehlednější. V druhé půlce výstupu najdete ve svahu mnoho úzkých stezek a jednu hlavní vyšlapanou, obejdete Old Mana zprava a pod útesem ještě kousek vystoupáte, abyste všechny skalní špice měli jako na dlani. Pak již jen stačí počkat, až vyjde slunce. Několikrát jsem zde měl skutečně kliku na extra krásné svítání a rád se sem vrátím znovu.

Pokud dle předpovědi vypadá východ slunce slušně, tak se zde ráno potkáte s pár fotografy. Často to bývá deset i více lidí, kteří se drápou nahoru s fotobatohem. Ale tento počet konkurenčních fotografů je v pohodě, nahoře je místa dost a s nikým se nemusíte strkat, jako tomu bývá na některých jiných vyhlídkách. Když začne světlo bělat, začnou od parkoviště šplhat první dvojičky a skupinky turistů a během dopoledne se okolí Old Mana promění ve slušný Václavák. Být fotografem tedy nemá výhodu pouze v tom, že krásná místa vidíte v pěkném ranním světle, vy si je navíc užijete i v relativním soukromí.

Vypravte se se mnou na skotské fotografické dobrodružství v rámci workshopu na ostrově Skye. Naučím Vás, jak fotografovat v krajině a uvidíme spoustu nádherných míst.

Až po ránu přestanete fotografovat, ať již z důvodu plných karet nebo z celkového fotografického nasycení, určitě Vám doporučuji procházku mezi jednotlivými skalními špicemi. Takto z dálky se to nezdá, ale skály jsou obrovské a mezi nimi si budete připadat jako v nějaké megalitické přírodní katedrále. Nejvyšší ze skal se dá krásně obejít. Je sice dost nakloněná, ale stojí tam již miliony let, tak snad ještě nějaký ten milion vydrží.

U Old Man of Storr nebudete mít problém ani s poněkud pošmournějším počasím, ostatně jako na většině míst ve Skotsku. Můžete použít dlouhou expozici, která rozmazáním mraků dodá skalám tajuplnou atmosféru.

A ještě slovo na závěr. Nepleťte si Old Man of Storr (o něm je text výše) a Old Man of Stoer. Stoer je také skalní špička, ale tyčí se z moře a je ve Skotsku o něco severněji. O tomto místě třeba zase někdy příště.

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe