Benátský street art - Blub, Banksy a ti další

Mé letošní benátské street artové hledání a pobíhání začalo úplně nevině a také úplně jinde, než v Benátkách. V květnu 2019 v italské Sieně nedaleko Dómu jsem prošel okolo modrého obrázku panenky Marie s Ježíškem v náručí. Po deseti krocích jsem se zastavil, něco mi v mozku sepnulo, otočil jsem se a k obrázku se vrátil. Ano, skutečně, oba na obrázku, který vypadal jinak velice klasicky, měli potápěčské brýle, byli pod vodou a od úst jim stoupaly bublinky. Byl jsem nadšený, vyfotil jsem si to a hned posílal objev domů. Obrázek byl podepsán „Blub“.

Madona Granduca, Raffael SantiMadona Granduca, Raffael Santi - První nález Blubova díla v Sieně z května 2019.
BuddhaBuddha - První Benátský nález, který mi nasadil brouka do hlavy. Nepátral jsem po tom, zda to je nějaký speciální Buddha, pokud někdo zná předlohu, napište.

 

Do Benátek jsem se letos dostal na přelomu ledna a února, tedy v ideální termín, kdy zde není tolik lidí, sezóna v nedohlednu a mimo termín karnevalu. Skoro by se dalo říci, že Benátky zely prázdnotou. V jedné boční uličce jsem objevil typově povědomý obrázek Buddhy. A hrome div se, s potápěčskými brýlemi a pod vodou! Hýkal jsem nadšením a byl jsem si téměř jistý, že musí být od stejného autora jako obrázek ze Sieny. Že byl ten sienský stejně podepsán, na to jsem úplně zapomněl, takže jsem skutečně pátral jen dle podobnosti stylu.

Dívka s perlou, Jan VermeerDívka s perlou, Jan Vermeer - Prakticky neponičená malba v průchodu nedaleko benátské nemocnice.

V tuto chvíli jsem ale stále cíleně nepátral po dalších, protože jeden byl v Sieně, druhý byl v Benátkách a v hlavě si připravuji další italskou cestu, tak jsem si říkal, třeba objevím v dalším městě další jiný obrázek. Ještě téhož dne jsem narazil na další dva. Jeden byl výrazně poničení a druhý byla nádherná dívka s perlou od Jana Vermeera v Blubově osobitém podvodním provedení. Zapátral jsem v hlubinách italského internetu a našel jsem několik článků o tomto novém zjevení italského street artu. A bylo to, byl jsem lapen a moje touha objevit v Benátkách co nejvíce Blubových obrázků se dala srovnat s nadšením chlapců z Rychlých Šípů, pátrajících po Tleskačově odkazu.

Milenci, René MagritteMilenci, René Magritte - Líbající se dvojice s pytli přes hlavu a ještě s potápěčskými brýlemi pod vodou. Surrealismus na druhou.
Dante Alighieri, Sandro BotticelliDante Alighieri, Sandro Botticelli - Tohoto objevu si velmi cením, Dante je můj oblíbený básník. Jsou dobří básníci, jsou skvělí básníci a na nejvyšším piedestalu stojí božský Dante.

 

Desítky kilometrů nachozené benátskými uličkami se vyplatily. Celkem jsem objevil třináct různých Blubových děl a jsem si jistý, že kdybych měl ještě den k dobru, objevil bych další. Blub není sprejer, nijak neničí fasády, jeho díla jsou na tenkém papíru přilepené vždy na dvířkách elektrických skříněk. Přesto byla většina jeho obrázků zničena, strhnuta, roztrhnuta, přečmárána. Má domněnka, že díla ničí místní pseudoumělci, kteří nesnesou ve „svých“ uličkách cizí konkurenci, nebude pravděpodobně daleko od pravdy. Naštěstí jsou tyto uliční verze kopie originálů, objevil jsem ve dvou případech, dva stejné obrázky na různých místech a v jiných městech jsou další i stejné.

V následujících ukázkách mých úlovků vždy ukazuji zničený obrázek, který jsem našel a porovnání s původním. Škoda, že to mnoha lidem nedá spát a musí nutně ničit to, co jiný vytvořil.

 

Portrét Williama Shakespeare, Martin Droeshout - Klasický portrét největšího anglického dramatika tak, jak jej známe.

 

Man in a Bowler Hat, René Magritte - Belgický surrealistický malíř známý mimo jiné svými malbami pánů s buřinkou. Pro mě byl známější jeho obraz se zeleným jablkem místo obličeje Le Fils de l´Homme, ale tento s holubicí jsem měl také zasutý někde v paměti.

 

Portrét neznámé dívky, Leonardo da Vinci - Najít předlohu pro tento obrázek mi chvíli trvalo. Stále mi sice něco říkalo, že autorem je Leonardo, ale po bitvě je každý generál. Samozřejmě, že když se nyní na původní obraz dívám, mám pocit, že jej znám, co pamatuji :-)

 

Musical Angel, Rosso Fiorentino - fragment z malovaného oltáře. Rosso, žák Andrea del Sarto, přivezl florentský manýrismus do Francie, kde vytvořil fresky na zámku ve Fontainebleau.

 

Mona Lisa, Leonarda da Vinci - Nejponičenější dílo, které jsem v Benátkách našel. Kdybych nevěděl a nemohl porovnat s dřívějšími fotografiemi, nedalo by se vůbec poznat, o jakou malbu se jedná.

Zatím je Blubova identita zahalena tajemstvím, podobně jako tomu je například u Banksyho. Protože se jeho (nebo její?) díla v největší míře objevují ve Florencii, je možné, že umělec pochází právě z tohoto města renesančního umění. Tématicky by do Florencie zapadal i jeho cyklus L’arte sa Nuotare (Umění umí plavat), které je inspirováno záplavami z listopadu roku 1966, kdy se řeka Arno vylila z břehů. Voda tehdy zabila 101 lidí a zničila milióny uměleckých děl.

Daidalův let a Ikarův pád, freska, PompejeDaidalův let a Ikarův pád, freska, Pompeje
Giuseppe Verdi, Giovanni BoldiniGiuseppe Verdi, Giovanni Boldini

 

Vincent van Gogh, autoportrétVincent van Gogh, autoportrét - Namaloval okolo 30ti autoportrétů a to hlavně z důvodu nedostatku peněz na zaplacení modelů.
Vévoda a vévodkyně z Urbina, Piero della FrancescaVévoda a vévodkyně z Urbina, Piero della Francesca - Diptych od Pietra della Francesca z druhé poloviny 15. století. Vévodkyně Battista Sforza, která zemřela ve věku 27 let. Tento dvojportrét jsem bohužel minul, ale našla a zvěčnila jej kamarádka Inna Bystrakova, která byla v Benátkách ve stejném termínu jako já.

 

Nejen Blub vládne benátským uličkám. Není to tak dávno, co se na jedné zdi nedaleko kostela svatého Pantalona v centru benátské studentské čtvrti objevila stylově podezřele známá malba. Zobrazuje dětského (pravděpodobně syrského) uprchlíka v záchranné vestě s rozžatou pochodní. Dne 22. května 2019 Banksy na svém instagramu dílo autorizoval s dovětkem, že jsme často přesvědčeni, že migranti představují jen to špatné pro cílovou zemi, ale Steve Jobs jako syn syrského migranta vybudoval Apple, který platí přes 7 miliard USD ročně na daních. Apple by nikdy neexistoval bez mladého muže z Homsu.

Uprchlík s pochodní, BanksyUprchlík s pochodní, Banksy - Je to vždy velký poprask, když se někde objeví nové Banksyho dílo, pak se čeká na autorizaci a následně se na místo začnou sjíždět nadšenci z celého světa. Já jsem zatím měl možnost vidět jeden relikt v New Yorku a nyní zde v Benátkách.

Benátky jsou velké a hojně navštěvované město, tak se najde i mnoho dalších umělců, kteří chtějí na ulici pověsit svá díla. Na horší i lepší narazíte prakticky na každém rohu, ale ty skutečně pěkné, těch je jako v každém jiném městě pomálu. Ale jsou tam! Žádná už ale nedosahují takové konceptuální kvality jako je tomu u Bluba.

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe