Benátský karneval

Každému správnému půstu předchází bujaré veselí. Tyto radostné žranice a tancovačky, nezřízené pití a oslavy přerostly na pár místech na světě v kultovní akce s neopakovatelnou atmosférou a tradicí. Dvě nejznámější jsou karneval v Rio de Janeiru a karneval v Benátkách. Rio jsem ještě nenavštívil, zato na karnevalu v Benátkách jsem byl letos již podruhé.

Tenečnice na náměstí svatého MarkaTenečnice na náměstí svatého Marka - Nekteré masky jsou na karnevalu opravdu velkolepé.

Kdy se do Benátek vypravit

S dostatečným předstihem si zjistěte, kdy bude karneval probíhat. Každoročně je termín podle velikonoc o něco jiný. Dobrá zpráva je, že karneval pokrývá dobu dvou víkendů a každý den jsou v ulicích masky.

V roce 2015 se reje masek ve městě na laguně objeví ve dnech 31. ledna - 17. února (hlavní část festivalu bude 7. - 17. února, 2015).

Karneval pro fotografy

Pro fotografy je důležité světlo. A ne jen tak ledajaké světlo, fotografové si potrpí na to první nebo to poslední. V Benátkách nejčastěji využijeme právě to první, východové a to hned z několika důvodů:

  1. Masky se již před východem slunce začínají shromažďovat na nábřeží u Dóžecího paláce, které je orientováno na východ. Zde je prakticky jediná možnost fotografovat na větším prostoru samostatnou masku i s pozadím (např. kotvící gondoly).
  2. Večer při západu slunce jsou sice masky již po celých Benátkách, ale také jsou v ulicích nekonečné zástupy lidí, což ztěžuje a v některých chvílích dokonce znemožňuje efektivní fotografování.

Danse macabreDanse macabre - Karneval v pohybu, rej tajemných bytostí, které na každém kroku pronásledují urputní fotografové... a nebo to bylo naopak?

V Benátkách je tedy dobré být minimálně hodinu (spíše dříve) před východem slunce. Počítejte s tím, že pěší přesun z Piazzale Roma na náměstí svatého Marka Vám zabere 15 až 30 minut, podle toho, jak moc se zamotáte v uličkách. Můžete samozřejmě použít i vaporetto (benátská lodní městská hromadná doprava), ale tak záleží na zvolené trase a ranních delších intervalech.

Pokud nepojedete pouze na jeden den karnevalu a hodláte v Benátkách strávit např. prodloužený víkend, počítejte s tím, že ubytování si musíte zajistit hodně dopředu. Hotelové kapacity bývají plné do posledního místa.

Podloubí Dóžecího palácePodloubí Dóžecího paláce - Často je obtížné vyfotografovat jen masku s čistým pozadím, lidí na karnevalu bývá skutečně hodně.

Čemu se vyhnout

V odpoledních hodinách jsou v okolí náměstí svatého Marka největší davy lidí. Jediná možnost fotografování je co nejnižší clona a tím pádem hloubka ostrosti. Zaměřte se spíše na portréty a detaily masek. Dávejte si také velký pozor na nenechavé ruce zlodějíčků, se kterými jsem sice osobně žádný problém neměl, ale čert nikdy nespí, zvláště v tlačenici, kdy jste zabráni do fotografování.

Kašpárek v prvním světleKašpárek v prvním světle

Paví ženyPaví ženy

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe