Benátky, perla středomoří

V prosinci jsme se rozhodli s kamarády z fotopivo.cz, konkrétně s Karlem Pagačíkem, Vojtou Heroutem a Michalem Kvardou, že na konci ledna pojedeme fotografovat do italských Benátek. Domluva vzala rychlý spád a 20. - 23. 1. jsme strávili v tomto překrásném středomořském městě fotograficky velmi plodné čtyři dny.

Proč Benátky? Proč v zimě?

Byla to má první návštěva Benátek a tak jsem si jí chtěl náležitě užít. Užít znamená mnoho fotografování a málo lidí. V létě, aby se tam fotograf bál postavit stativ jaké jsou tam davy turistů, nehledě na to, že v zimě se vstává kolem sedmé hodiny daleko snáze, než v létě ve čtyři. Dalším lákadlem zimních Benátek byla možnost přílivových záplav (aqua alta), kdy vrchol přílivu přeteče břehy a zaplaví občas i dost podstatnou část města. Proto jsme s sebou brali i holínky, já (optimisticky) dokonce broďáky. Bohužel (pro Benátčany asi spíše bohudík) se záplavy nekonaly, i tak jsme si ale focení užili dosyta.

Cesta a ubytování

Protože jsme byli čtyři, ideální a nejlevnější způsob dopravy byl automobil. Do Benátek je to cca 900 km, tedy v pohodě 9 hodin jízdy. V Rakousku musíte koupit dálniční známku, platí se průjezd Brennerským průsmykem (8 Euro) a dálnice v Itálii cca 23 Euro. Celkem jsme každý dali za poplatky asi 18 Euro + nafta. Ukazatele vás spolehlivě navedou až na okraj Benátek, kde musíte auto nechat v garážích a to otevřené, s klíčkem v zapalování, aby mohli pracovníci garáží různě přeparkovávat. Garáže jsou celkem drahé, za auto 30 Euro / 24 hodin, tedy 120 Euro na 4 dny. Od garáží je to kousek na Vaporetto, obdoba našich tramvají, akorát jezdí po kanálech a jsou to lodě :-) Touto jedinou místní dopravou se dostanete takřka všude. Hodinový lístek stojí 6,5 Euro, ale dá se koupit např. i 36 hodinový za 23 Euro. Pak se můžete plavit po Benátkách do aleluja. Vaporettem jsme se dostali takřka na dohled našemu hotelu. Hotel jsme měli zamluvený přes internet a zaplacený předem. Jednalo se o přepychový apartmán pro 4 osoby o velikosti bytu, s dvěma koupelnami a kuchyňským koutem. Hotel se nacházel přímo v centru cca 3 minuty chůze od náměstí svatého Marka. Cena ubytování vyšla na těžko uvěřitelných 100 Euro/osoba, tedy 30 Euro za noc! A to byla v ceně i bohatá snídaně. Samozřejmě se do Benátek daleko pohodlněji dostanete i letecky.

Benátky, jako fotografický objekt

Myslím, že není sporu o tom, že Benátky patří mezi nejkrásnější města světa. Jakkoliv může tato fráze působit omšele, je tomu prostě tak a věřím, že mnoho lidí může řadit tuto středomořskou perlu na první místo žebříčku všech měst (to ještě asi nebyli v Praze). Atmosféra města je neuvěřitelná, nečekal jsem, že bez aut a zbytečného hluku může velkoměsto působit tak klidně a harmonicky. Benátky dýchají historií, a kdo sem přijede, musí nutně propadnout jejich kouzlu. Pro fotografy je zde nejen mnoho zajímavých TOP objektů jako je náměstí svatého Marka, Bazilika sv. Marka, Dóžecí palác, Chrám Santa Maria della Salute, most ponte Rialto, Grand Canal, ale mnoho tajuplných uliček, bočních kanálů a méně významných paláců. Dají se zde fotit gondoly, gondoliéři, drzí holubi, mořské pobřeží, tichá zákoutí i ruch centrálních ulic. Rád bych zde tak rok fotografoval a stejně bych stále nacházel další a další motivy. Benátky nejsou jen další turistická destinace, jsou láskou na celý život, stejně jako tomu je s Prahou.

Závěrem

Benátky na mě udělaly obrovský dojem a již nyní plánuji brzký, snad ještě letošní, návrat. Třeba se poštěstí zažít i zaplavené ulice...

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe