Toskánská výprava, středověká krajina ve fotografiích

Na počátku května roku 2008 jsme se s kamarády z fotopivo.cz vypravili na fotografickou výpravu do jarem prodchnutého italského Toskánska. Byl jsem součástí první skupiny, kterou jsme nazvali skupinou BMW, jelikož nás vozila skvělá terénní BMW X5ka. Náš komfort se promítl do spotřeby, kterou jsme měli cca 2× větší než skupina Felicia, ale zato jsme se v autě netísnili. Vezl nás kamarád Ivan Anderle a třetí do naší toskánské party byl Michal Kvarda.

Úsvit u Belvederu v údolí OrciaÚsvit u Belvederu v údolí Orcia

Toskánsko je severoitalský kraj plný kopců, polí, osamocených stromů a cypřišových alejí. Na kopcích jsou rozesety farmy a haciendy, které nikterak nenarušují ráz krajiny, ale naopak jej krásně dokreslují. Toskánsko je synonymem pro symbiózu člověka a krajiny.

Cílem našeho putování bylo městečko San Querico d´Orcia, kde jsme se hodlali ubytovat. Na místo jsme dojeli velice brzy z rána, cca okolo půl čtvrté a jelikož bylo do svítání ještě dost času, rozhodli jsme se projít si ono prokleté městečko. Prokleté z toho důvodu, že jsem zde již na počátku našeho toskánského fotografování hodil o zem objektiv tokina 12-24. Něco se z objektivu vysypalo, něco v něm „řachtalo”, nešlo automaticky ostřit (to naštěstí stejně nepoužívám), ale opticky se zdál v rámci možností v pořádku.

První paprsky toskánského ránaPrvní paprsky toskánského rána

Ráno jsme se potkali s naší druhou skupinou, která vyjížděla z Prahy o něco později, a již začaly ty pravé fotografické orgie. Jarní Toskánsko je krásně zelené, šťavnaté a přímo k nakousnutí. Fotografických motivů dostatek, ba co více – snad i nadbytek! Potom co minulo první světlo, jali jsme se shánět ubytování, což se ukázalo jako větší problém, než jsme si mysleli. Objeli jsme mnoho farem, které nabízeli ubytování, ale všude měli plno nebo neměli dostatečnou kapacitu. Nakonec jsme skončili v pěkném penzionu s překrásným výhledem na údolí Orcia.

Toskánsko je krajinou ranních mlhToskánsko je krajinou ranních mlh

Celé čtyři dny, které jsme v Toskánsku strávili, byly neopakovatelným fotografickým zážitkem. Každý den byl jiný, projeli jsme mnoho krásných míst a nafotili spousty fotografií. Mnoho míst jsme, ale ještě neviděli a to je záminka pro další návraty do této krajiny fotografům zaslíbené.

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe