Fotografický workshop ve Skotsku, březen 2012

Skotsko jsem již mnohokrát procestovat křížem krážem. Byl jsem v této překrásné divoké a nespoutané zemi dvakrát turisticky, na měsíc stopem a čtyřikrát čistě fotograficky. Tato, pro mnohé periferní část Evropy, nabízí na relativně málem území neskutečnou rozmanitost přírodních kras. Oblé kopce i skalnaté hory, rozeklané pobřeží a písečné pláže, nekonečné pláně vřesu a zelených pastvin. Drsná krajina severského typu, do které se zamiluje každý fotograf.

Ráno na Loch LomonduRáno na Loch Lomondu - Toto ráno se více než vydařilo. Skvělá viditelnost první světlo na protilehlých kopcích a perfektní mraky, které pozvolna křižovaly oblohu. Sen každého fotografa krajiny.

Právě pro krásu skotské krajiny jsem se společně s Michalem Baladou rozhodl uspořádat zde fotografický workshop. Termín se naplnil velice rychle. K našemu nemalému překvapení se na březnové Skotsko přihlásily čtyři holky a dva kluci. Ihned v zápětí musím dodat, že holky nám byly v divoké přírodě zcela rovnocené.

Pokroucený strom na ostrově SkyePokroucený strom na ostrově Skye - I když zrovna nesvítilo poslední světlo, vždy jsme si našli motiv, který stál za fotografii. Holky se kvůli protisvětlu neváhaly válet po navlhlém vřesu.

Nejobtížnější ze všeho bylo plánování. A vůbec ne přemýšlení o tom, kam pojedeme, ale hlavně selekce míst, které vzhledem k časové náročnosti musíme vynechat. Deset dnů nám ale skýtalo dostatek prostoru ukázat všem účastníkům to nejlepší ze Skotska. V žádném případě jsme nemohli minout vřesoviště Rannoch Moor s monumentální skálou Stob Dearg a mnoha krásnými údolími jako Glen Etive a Glen Orchy. Ani nejoblíbenější skotskou destinaci, rozmanitý ostrov Skye jsme nemohli vynechat. K tomu jsme přidali hory v oblasti Torridon a Inverpolly a pomyslnou třešničkou na dortu se staly nedostupné písečné pláže na severu Skotska.

Clashnessie waterfall a odpočinek na ElgoluClashnessie waterfall a odpočinek na Elgolu - Deštníky jsme za celý pobyt potřebovali pouze na tříšť velkého vodopádu poblíž vesnice Clashnessie, počasí nám přálo měrou nevídanou. Občas to vedro někoho zmohlo natolik, že se prostě svalil na zem a usnul.

Jak jsem již napsal výše, lektoroval jsem tento workshop s Michalem a zdatnými studenty nám bylo šest báječných a pro fotografii zapálených lidí. Naprosto nezáleželo na věku ani pohlaví, všichni byli odhodláni naučit se co možná nejvíce a nafotit skvělé fotografie. Když bylo třeba naslouchat, tak se naše rady střetávaly s otevřenou myslí a s radostí z pobytu v přírodě.

Jsme nesmírně rádi, že se všem účastníkům náš workshop líbil. Slova chvály se na letišti při loučení moc pěkně poslouchala. Snad právě proto jsme se rozhodli vypsat pokračování skotského dobrodružství a na Ostrovy se vrátíme opět v září. S přihlášením příliš dlouho neváhejte, volných míst je opět jen šest!

Mechové stromyMechové stromy - Nutná porada před fotografováním a jde se na věc. Skotsko je opravdu fotogenické prakticky na každém kroku.

Workshop proběhl ve dnech 22. 3. až 1. 4. 2012

Počet účastníků: 6 fotografů (přesněji řečeno 2 fotografové a 4 fotografky)
Lektoři: Michal Vitásek, Michal Balada

Související články

Líbí se Vám můj článek?Kupte mi kafeKupte mi kafe